skip to main content

Koning spreekt met Meertens Instituut over wetenschap tijdens de coronacrisis

Zijne Majesteit de Koning brengt donderdag 3 juni een digitaal werkbezoek aan de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen waarbij de impact van de coronacrisis op de wetenschap centraal staat. Veel wetenschappers hebben hun onderzoeksprojecten stil moeten leggen. Tegelijkertijd ontstonden nieuwe kansen voor onderzoek en samenwerkingen, zoals het in kaart brengen van nieuwe rituelen en tradities ten tijde van corona, en de ontwikkeling van robot ‘the Beast’ die 20.000 afgenomen COVID-tests per dag kan verwerken. Twee instituten van de KNAW, het Meertens Instituut en het Hubrecht Instituut, krijgen de gelegenheid om de Koning te vertellen over hun werk en resultaten.

De Koning spreekt met de president en directeur van KNAW en leden van De Jonge Akademie over onderzoek tijdens de pandemie. Met name jonge onderzoekers zijn het afgelopen jaar in acute problemen gekomen met hun onderzoeksprojecten, waaronder promovendi, postdocs en docenten met een tijdelijke positie.

Voor het Meertens Instituut was de crisis juist een goudmijn. Het instituut startte met onderzoek naar nieuwe rituelen rond corona, nepnieuws en complottheorieën op dat gebied. De Koning spreekt met onderzoekers onder meer over recente uitkomsten. Deze verschenen in het begin van dit jaar in de publicatie Viraal Nederland.

Op het Science Park in Utrecht, waar het meeste onderzoek eind maart 2020 stil lag, namen twee onderzoekers van het Hubrecht Instituut het initiatief om de snelste robot voor COVID-testen te maken. Robot ‘the Beast’ is sinds begin dit jaar operationeel. De Koning bekijkt de werking van de robot en spreekt met onderzoekers van het Hubrecht Instituut, biotechnologiebedrijf Genmab en laboratorium PAMM waar de robot staat.

De KNAW is verantwoordelijk voor vijftien onderzoeksinstituten in Nederland en geeft gevraagd en ongevraagd onafhankelijk advies aan de regering over wetenschapsbeleid en over actuele maatschappelijke sectoren, zoals de zorg, het klimaat of het onderwijs. De Koning is beschermheer van de KNAW en bezoekt jaarlijks één of meer van de onderzoeksinstellingen.

Lees ook het persbericht van het Koninklijk Huis.