skip to main content

Zoekmachine ISEBEL bevat zo’n 70 duizend sagen afkomstig uit Nederland, Duitsland en Denemarken

De zoekmachine ISEBEL bevat zo’n 70 duizend sagen afkomstig uit Nederland, Duitsland en Denemarken. Verhalenonderzoeker Theo Meder van het Meertens Instituut hoopt dat andere landen volgen.

Zoeken naar verhalen over weerwolven, zeemeerminnen of heksen in een collectie van Europese volksverhalen: dat was in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw al een van de ambities van het Meertens Instituut. Het was de tijd van Voskuil, waarin het toenmalige Volkskundebureau veel verhalen verzamelde. Voor die tijd een stap te ver, zo bleek, maar nu door ‘machine learning’ toch eindelijk mogelijk. De techniek staat voor niets. Of toch? “Het was een helse klus”, zegt Meder.

Zelf werkt Meder al sinds 1994 aan de Nederlandse Volksverhalenbank. Het was zelfs de opdracht waarmee hij destijds werd aangesteld: om eenzelfde databank te maken als de al bestaande Nederlandse Liederenbank, maar dan met volksverhalen. In het door NWO gefinancierde project ISEBEL zijn de sagen uit deze databank nu gekoppeld aan een Duitse en een Deense volksverhalenbank, die je samenkunt doorzoeken.

Lees meer in het artikel van eData & Research.

Beeld: commons.wikimedia.org/wiki/File:Werwolf_von_Neuses.png