skip to main content

September 2021: Geschiedenis rond zieneres Janske Gorissen ontrafeld

Welberg in West-Brabant was ooit een bekend bedevaartsoord vanwege de jonge vrouw Janske Gorissen. Het 'Wonder van Welberg' ontving in de jaren dertig van de vorige eeuw boodschappen van Maria, kreeg stigmata kreeg en vocht met de duivel. Dit werd destijds goed gedocumenteerd door de plaatselijke pastoor Janus Ermen, maar het Vaticaan geloofde niet in de zieneres. Na een vernietigend rapport van de onderzoekscommissie kwam het hoofdkantoor in Rome in actie en ontmantelde de 'op hol geslagen devotie en valse mystiek'. Welberg 

Etnoloog en historicus Peter Jan Margry schreef Vurige liefde over deze geschiedenis en kreeg daarvoor – als eerste onderzoeker ooit – inzicht in de goed bewaarde documentatie over Welberg in de archieven van het Vaticaan.

Beeld: Bisdom Breda, Geheim Archief Welberg