skip to main content

Oktober 2021: Wel of geen woord voor ‘blauw’

De lucht is blauw en het gras is groen. Maar het verschil tussen die twee kleuren is niet overal zo vanzelfsprekend. Uit onderzoek blijkt namelijk dat sommige culturen geen woord hebben voor de kleur blauw. Hoe dichter bij de evenaar, hoe minder vaak het woord blauw bestaat. "Als de lucht altijd blauw is, hoeft het niet steeds benoemd te worden."

"Voor het onderzoek bekeken we welke talen een speciaal woord voor de kleur blauw hebben en welke niet", vertelt Marc van Oostendorp, hoogleraar Nederlands aan de Radboud Universiteit. Een onderzoeksteam van Nederlandse, Britse en Franse wetenschappers publiceerde de resultaten in Scientific Reports, een wetenschappelijk tijdschrift. Lees verder bij RTL Nieuws.

foto: Afbeelding van Aline Dassel via Pixabay