skip to main content

November 2021: De rol van de media bij DENK en NIDA

In Nederland zijn de afgelopen tien jaar twee nieuwe politieke partijen ontstaan ​​tegen de toenemende invloed van rechts populisme. DENK en NIDA, voornamelijk opgericht door Nederlandse moslims met een migratieachtergrond, hebben zich in toenemende mate verzet tegen de rechtse retoriek in de Nederlandse politiek waarin de islam wordt geproblematiseerd.

De rol van de media is van fundamenteel belang om deze partijen en hun succes in de politiek te begrijpen, aangezien ze bekend staan ​​om de manier waarop ze sociale media gebruiken als een plek voor politieke en sociale betrokkenheid, en om hun kritische houding ten opzichte van reguliere media.

In een zojuist verschenen artikel onderzoekt Sakina Loukili de relatie tussen DENK en NIDA en de reguliere media, en analyseert ze enkele van de manieren waarop DENK en NIDA sociale-mediaplatforms gebruiken om weerstand te kweken tegen dominante verhalen over de islam en moslims in de Nederlandse samenleving. Deze analyse laat zien dat sociale media fungeren als “derde ruimtes” waar deze partijen “terug kunnen praten” en kwesties kunnen bespreken die moslims aangaan, en zich losmaken van plaatsen waar hun stem wordt gemarginaliseerd.

Naar het artikel: ‘Making space, claiming space’