skip to main content

November 2021: Zorgen over het Nederlands niet nodig

Er zijn veel dingen waarover je je momenteel zorgen kunt maken, zo schrijft Scientias, maar het Nederlands hoort daar niet bij. De Nederlandse taal staat er anno 2021 namelijk goed voor.

Tot die conclusie komen onderzoekers van de Taalunie, het Meertens Instituut, Universiteit Gent, het Instituut voor de Opleiding van Leraren en de Anton de Kom Universiteit van Suriname in een vorige maand verschenen rapport dat handelt over de staat van het Nederlands. Voor het rapport – dat sinds 2016 elke twee jaar verschijnt – gaan onderzoekers na welke taalkeuzes mensen van verschillende leeftijden in Nederland, Vlaanderen en Suriname in uiteenlopende situaties – in de naaste omgeving, het werk, onderwijs en op sociale media – maken. Gebruiken ze het Nederlands? Of nemen ze hun toevlucht tot een andere taal? Of blijven ze juist dichter bij huis door een dialect of streektaal te bezigen? Professor Frans Hinskens, coördinator van het onderzoek naar de staat van het Nederlands: ‘Er zijn onder meer interessante trends zichtbaar als het gaat om de taalkeuze op sociale media.’

Lees verder bij Scientias.

En ook:

Beeld: Lannoo – Atlas van de Nederlandse taal