skip to main content

Oproep: doe mee aan de vragenlijst over geurgebruiken en geurtaal

Aan het Meertens Instituut en het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis is begin 2021 een nieuw Europees project opgestart – Odeuropa – dat geurerfgoed en historische geurtaal onderzoekt. Voor de samenstelling van de NeusWijzer: de eerste Grote Nederlandse Geur(woorden)gids (voor de neusgierigen) willen onderzoekers van dit project graag meer weten over de hedendaagse geurtaal en geurgebruiken.

Welke geurwoorden zijn nu (nog) in gebruik? Zijn er nieuwe woorden bijgekomen? Wat zijn de verschillen per regio? Muf, dompig, duffig, vaats, verdossemd, heumig, brak of pismuffig: het Nederlands is ooit heel rijk geweest aan geurwoorden. Niet alleen voor muffe luchten en bedompte ruimtes, maar juist om de rijke geurcultuur in het dagelijks leven te beschrijven.

Vragenlijst
U kunt de onderzoekers helpen door de vragenlijst in te vullen. Onderzoek van psycholinguïsten heeft uitgewezen dat geurwoorden heel veranderlijk zijn, wellicht omdat zij zich aanpassen aan geurlandschappen waarin zij voorkomen. Daarnaast weten we dat geurervaringen heel cultureel-specifiek en persoonlijk kunnen zijn (denk hier bijvoorbeeld aan de herinnering aan grootouders bij het ruiken van pepermunt, eau de cologne, of brillantine). Via deze vragenlijst willen we meer over deze culturele verschillen te weten komen. We stellen uw bijdrage zeer op prijs! Onder de deelnemers worden, zodra het boek uitgekomen is, 5 Neuswijzers verloot.

  • Naar de vragenlijst (voor niet-leden van het Meertens Panel)
  • Doet u mee aan het Meertens Panel? Dan heeft u een e-mail met een link naar het geurtaalonderzoek gekregen.