skip to main content

Terugblik op de Afrikaans Grammar Workshops

Taalkundigen wereldwijd, maar vooral in Nederland en Vlaanderen, uitnodigen zich te verdiepen in de grammatica van het Afrikaans, ‘zustertaal’ of (juister) ‘dochtertaal’ van het Nederlands: dat was het idee achter de Afrikaans Grammar Workshops, een serie ‘werkwinkels’, zoals dat in het Afrikaans heet. Een idee dat ontstaan was in Amsterdam en waarvan de derde aflevering nu ook daadwerkelijk plaatsvond aan het Meertens Instituut (donderdag 30 september j.l) en voor een dag in het Zuid-Afrikahuis (vrijdag 1 oktober).

Vanwege coronamaatregelen moesten veel deelnemers, ook sprekers, uit Zuid-Afrika en andere continenten online deelnemen, maar dat stond niet in de weg dat er interessante lezingen en soms ook diepgravende discussies waren. Zo was er bijvoorbeeld een gedegen schets van het Afrikaans zoals dat door migranten in Patagonië wordt gesproken, een tijdcapsule het Afrikaans van een eeuw geleden (toen veel Afrikaners Zuid-Afrika na de Boerenoorlog verlieten), en ook intrigerende uiteenzettingen over de manier waarop de zinsbouw van de taal zich nog steeds verder van het Nederlands vandaan ontwikkelt.

Meer informatie over de Afrikaans Grammar Workshops.

Beeld: Met dank aan Virtuele Instituut vir Afrikaans