skip to main content

Antal van den Bosch herbenoemd als directeur Meertens Instituut

Het bestuur van de KNAW heeft Antal van den Bosch herbenoemd als directeur van het Meertens Instituut voor een tweede termijn van vijf jaar met ingang van 1 januari 2022. Vanaf maart 2020 combineert hij zijn directeurschap met de leerstoel Taal en Kunstmatige Intelligentie aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

foto door Dirk Gillissen

Antal van den Bosch (1969) studeerde aan Tilburg University computerlinguïstiek. In 1997 promoveerde hij cum laude aan de Universiteit Maastricht op onderzoek naar modellen voor de uitspraak van woorden. Van den Bosch werd in 2008 aan Tilburg University hoogleraar taal en kunstmatige intelligentie. In 2011 maakte hij de overstap naar de Radboud Universiteit. In 2012 werd hij lid van de KNAW en sinds 2017 is hij directeur van het Meertens Instituut.

Het Meertens Instituut

Het Meertens Instituut onderzoekt en documenteert taal en cultuur in Nederland, en de Nederlandse taal en cultuur in de wereld. Het instituut richt zich daarbij op de fenomenen en veranderingsprocessen die het dagelijks leven kenmerken, in vergelijkend, historisch en internationaal perspectief. Door de rol van taal en cultuur in sociale processen te bestuderen en te duiden, levert het instituut een genuanceerde bijdrage aan maatschappelijke debatten. Het Meertens Instituut beschikt over een bibliotheek en een groot aantal collecties die in toenemende mate digitaal en beschikbaar zijn.

Het Meertens Instituut werkt samen met het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis en Cultuur en het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis in het KNAW Humanities Cluster.