In de media

December 2021: Gevoelige discussies over slavernij

2 december is de Internationale Dag van de Afschaffing van de Slavernij. De slavernij wordt vaak beschreven als ‘de zwarte bladzijde in onze geschiedenis’. Die metafoor wekt de indruk dat ons slavernijverleden een afgebakende reeks gebeurtenissen is, die we achter ons hebben gelaten. Maar klopt dat wel? Wat herdenken we eigenlijk als we het hebben over slavernij? En zit iedereen wel te wachten op een gezamenlijke herdenking?

Het zijn grote vragen waar weinig wetenschappers hun vingers aan durven te branden. Historicus Karwan Fatah-Black (Universiteit Leiden) en antropoloog Markus Balkenhol (Meertens Instituut) willen er juist over in gesprek. Lees meer in het interview bij NEMO Kennislink.

Beeld: Op 22 maart 1873 schafte Spanje de slavernij af in Puerto Rico. De eigenaren werden gecompenseerd en tot slaaf gemaakten moesten nog drie jaar blijven werken. Via public domain.