skip to main content

Januari 2022: Meertalige podcastreis door de Euregio Maas-Rijn

Twee jongeren uit Nederlands Limburg gaan in een driedelige podcast op zoek naar antwoorden op deze vragen op hun geboortegrond: in de Euregio.

De luisteraar van deze podcast volgt twee jonge sporenonderzoekers: Sarah Eummelen en Bas Opgenoorth. Zij gaan op zoek naar de oorsprong en toekomst van meertaligheid in de Euregio.

Zo ontmoeten zij historisch taalkundige Michiel de Vaan die weet hoe de Euregio klonk in het jaar 1 en in de jaren erna – 500, 1000, 1500, 2000 zelfs tot in de verre toekomst van het jaar 2500. We horen hem klanken uit het verre verleden en toekomst tevoorschijn toveren.

De luisteraar hoort ook persoonlijke verhalen over taal en thuis zoals van een liefde tussen een inwoner uit Aken en uit Luik en hoe er een nieuwe taal ontstond in de cité van Eisden. De jonge sporenonderzoekers spreken ook met experts als Leonie Cornips, Marie Guy Boutier, Clemens Bayer, Lou Spronck en Eric Wetzels die met hart en ziel vertellen over die talige diversiteit in en over de grenzen van de Euregio. In deze podcast is de luisteraar door de 1-op-1 relatie met de sporenonderzoekers direct betrokken bij het onderwerp.

De podcast is te beluisteren via Spotify maar ook te bekijken via YouTube met ondertiteling (deel 1deel 2 en deel 3).

De podcast is – in opdracht van het Euregionaal erfgoedproject Terra Mosana – geproduceerd door de documentairemaker Lubert Priems, met een audio-nabewerking van Arno Peeters. De podcast kwam tot stand in een samenwerking tussen Terra Mosana projectpartners Universiteit Maastricht/Maastricht Centre for Arts and Culture, Conservation and Heritage (MACCH) inclusief de leerstoel Taalcultuur in Limburg en de Gemeente Maastricht. In de context van Terra Mosana schreef Eric Wetzels (Gemeente Maastricht) ook een artikel over taalontwikkelingen in de EMR.

Terra Mosana wordt ondersteund door het Interreg V-A Euregio Maas-Rijn programma. Project website: www.terramosana.org