skip to main content

Januari 2022: Je kunt katholiek zijn op meerdere manieren

Uit onderzoek in opdracht van Trouw bleek onlangs dat katholieken vele malen progressiever zijn dan hun kerkleiding. Dat is geen reden om de kerk te verlaten. Religiewetenschapper Ernst van den Hemel van het Meertens Instituut: “Ze geven hun leven vorm op een andere manier dan de kerk voorschrijft. Ze zijn geen verlengstuk van de kerk, en dat laat ruimte voor een enorme verscheidenheid”.

Van den Hemel noemt vrijwilligerswerk, in asielzoekerscentra en voedselbanken, maar ook ervaringen van ‘medemenselijkheid’, die zich bijvoorbeeld uiten in het bijstaan van een vriend die ziek is en euthanasie krijgt. “Ze zitten in een conservatieve kerk, maar de praktijk kan progressief zijn. Je kunt katholiek zijn op meerdere manieren. Katholieken zijn zo divers als het leven zelf.” Lees verder in Trouw.