In de media

Maart 2022: Hoe is ons beeld van de Gouden Eeuw veranderd?

Kunnen we anno 2022 de term ‘Gouden Eeuw’ nog gebruiken? En hoe besteed je in een geschiedenisboek aandacht aan mensen die altijd ondervertegenwoordigd zijn geweest?

Voor deze en andere vraagstukken stonden UvA-onderzoekers Geert Janssen en Judith Noorman en KNAW-onderzoeker Helmer Helmers (NL-Lab) bij het maken van de Nederlandstalige versie van het handboek ‘The Cambridge Companion to the Dutch Golden Age’. Het resultaat: De zeventiende eeuw – met onder andere nieuwe hoofdstukken over slavernij en vrouwen. ‘Als wetenschappers hebben we een rol te spelen in het maatschappelijke debat.’

Lees meer in een special op de website van de Universiteit van Amsterdam.

Informatie over de publicatie De zeventiende eeuw. Door Helmer Helmers, Geert Janssen, Judith Noorman (red.)