skip to main content

Maart 2022: Onderzoek naar Brabants dialect

Sinds 1 januari 2022 is Jos Swanenberg dialectonderzoeker bij het Meertens Instituut. Daarnaast is hij ook hoogleraar aan de Universiteit Tilburg. Voor zijn overstap naar het Meertens Instituut werkte hij maar liefst 17,5 jaar bij Erfgoed Brabant. Welke erfenis neemt Jos Swanenberg mee naar het Meertens Instituut?

Op 1 juli 2004 begon Swanenberg als streektaalfunctionaris en enige medewerker van de Stichting het Brabants aan zijn opdracht om de dialecten in Noord-Brabant te ondersteunen. De vergelijking met P.J. Meertens, die op 1 juli 1931 begon als enige medewerker bij het Dialectenbureau, de voorloper van het Meertens Instituut, is snel gemaakt. Lees meer in de afscheidsspecial van Erfgoed Brabant. Ook is er een afscheidsinterview met Brabants Erfgoed in de vorm van een podcast.


Meer weten over de beginjaren van P.J. Meertens? Lees verder op de website 90 jaar Meertens Instituut.