skip to main content

Maart 2022: Negen van de tien middeleeuwse manuscripten met ridderromans zijn verloren gegaan

Negen van de tien middeleeuwse manuscripten met ridderverhalen zijn in de loop der tijd verloren gegaan. Daardoor kennen we slechts twee derde van alle literaire werken uit die tijd. We beschikken over 3648 kopieën van middeleeuwse manuscripten met verhalen over ridderschap en heldenmoed. Oorspronkelijk waren er ruim 40.000 kopieën van zulke verhalen in omloop. Dat volgt uit internationaal onderzoek, dat zich baseert op een statistisch model uit de ecologie. Vanuit Nederland werkt het Meertens Instituut aan dit onderzoek mee.

Lees verder in New Scientist.

Lees meer:
Lees hier meer over het onderzoek Forgotten Books.

Afbeelding: Cath Leithreach Ruibhe. Dublin, Royal Irish Academy, MS C i 2, f. 19v