26 mei 2022

Gentse tentoonstelling ‘Phallus. Norm & Vorm’ mede tot stand gekomen door onderzoeksgroep NL-Lab

In het Gents Universiteitsmuseum (GUM) is tot 8 januari 2023 de tentoonstelling ‘Phallus. Norm & Vorm’ over het mannelijke lid te zien. Hieraan meegewerkt heeft ook kunst- en wetenschapshistoricus Marieke Hendriksen van de onderzoeksgroep NL-Lab.

NL-Lab is een gedeelde onderzoeksgroep van het Meertens Instituut en het Huygens Instituut en bestaat uit een multidisciplinair team dat onderzoek doet naar Nederlandse cultuur en identiteit in heden en verleden. Het onderzoek van Hendriksen richt zich op de materiële en zintuiglijke kenniscultuur van met name de geneeskunde en de chemie in de vroegmoderne Nederlanden (ca. 1600 – ca. 1800).

De expositie zet naar eigen zeggen het mannelijke lid centraal: “Op een voetstuk? Misschien wel. Maar dan vooral om dat ook af en toe onderuit te halen. ‘Phallus. Norm & Vorm’ belooft veel clichés te doorbreken.”

Meer informatie over de tentoonstelling.