skip to main content

Bedevaartcollectie overgedragen aan Katholiek Documentatie Centrum

Op woensdag 25 mei vond de officiƫle aftrap van een nieuwe samenwerking tussen het Meertens Instituut te Amsterdam en het Katholiek Documentatie Centrum (KDC) te Nijmegen plaats tijdens het symposium Bedevaart in kaart aan de Radboud Universiteit. Het Meertens Instituut draagt de collectie Bedevaartplaatsen in Nederland over aan het KDC. Voortaan werken beide instellingen samen aan het beheer en het onderhoud van de database en kunnen onderzoekers bij het KDC onderzoek doen in deze collectie.

Op het symposium bespraken enkele wetenschappers de toekomst van bedevaarten en pelgrimstochten en maakten ze de balans op van jarenlang onderzoek naar bedevaarten binnen en buiten de landsgrenzen van Nederland. Peter Jan Margry (Meertens Instituut / Universiteit van Amsterdam) en Charles Caspers (Titus Brandsma Instituut), die jarenlang aan het roer hebben gestaan van dit project, vertelden over de werkprocessen van hun team. Meerdere onderzoekers schetsten nieuwe perspectieven voor verder onderzoek. Zo was er onder andere aandacht voor de bedevaarten van Nederland naar Belgiƫ, de verbreding van het thema buiten de katholieke sfeer (andere religies en non-religieus) en de motieven en beleving van bedevaartgangers naar Lourdes.

Ten slotte werd er aan het einde van de bijeenkomst een convenant ondertekend door directeur Hans Krabbendam van het KDC en directeur Antal van den Bosch van het Meertens Instituut. Ook werd er een nieuwe website gelanceerd, die u kunt raadplegen op www.meertens.knaw.nl/bedevaart.

Hans Krabbendam (KDC) en Antal van den Bosch (Meertens Instituut) ondertekenen een samenwerkingsconvenant voor het project Bedevaartplaatsen in Nederland