In de media

Juli 2022: True crime in oude volksliederen

De Nederlandse Liederenbank van het Meertens Instituut is een schatkist voor de liefhebber, maar bij het grote publiek vaak wat minder bekend. De populaire podcast Lagelieder van NPO Radio 5 neemt een duik in de schatkist en zoekt uit welke gebeurtenissen er schuilgaan achter oude volksliederen.

Verrassend genoeg verhalen veel volksliederen over moord, geweld en andere misdaden. Zijn de gruweldaden echt gebeurd? True crime avant la lettre? Podcastmaker Michiel van de Weerthof en docent Nederlands Lot Broos gaan op zoek naar de oorsprong en de betekenis van zes onbekende, soms obscure en vaak vrij lugubere liedjes. Luistertip, zo vindt ook de VPRO Podcastgids.

Aflevering drie van Lagelieder gaat over het liedje over IJje Wijkstra, die vier veldwachters doodschoot

Beeld: Michiel van de Weerthof