Stageplaats bij het Meertens Instituut: Taalvariatie onder jongeren

Voor de onderzoeksgroep Taalvariatie zoekt het Meertens Instituut van de KNAW:

1 stagiair (m/v/d)

Jongerentaal in Nederland is een bijzonder veranderlijk taalfenomeen dat hoogst interessant is. We kennen allemaal wel woorden die typisch voor jongerentaal zijn, van ziek in de zin van ‘heel goed’ tot een straattaalwoord als skeer (blut, armoedig) dat uit het Sranan Tongo komt. Jongerentaal, en daarbinnen ook straattaal, vertoont bovendien regionale variatie die nog nauwelijks onderzocht is: jongeren in Rotterdam doen het anders dan in Almelo, op Texel of in Maaskantje. Daarnaast is variatie terug te voeren op de diverse culturele contexten waarin jongeren hun taal gebruiken.

Het doel van dit stageproject is om te achterhalen hoe de taal van jongeren varieert en welke invloeden we kunnen vinden van dialect en talen zoals Arabisch, Turks, Engels etc. Veldwerk is onderdeel van deze stage. Je organiseert focusgroepen met jongeren op een plek waar zij bij elkaar komen.

Werkzaamheden
De taken van de stagiair zijn de volgende:
• Focusgroepen organiseren
• Het transcriberen en analyseren van taal binnen een taalwetenschappelijke en/of antropologische invalshoek.

Het betreft een onderzoeksstage, waarbij 28 uur als 1 studiepunt telt. De aanbevolen stageduur is drie maanden. De begeleider is Jos Swanenberg.

Wat vragen wij?
We nodigen (R)MA-studenten uit de volgende studierichtingen van harte uit om te reageren: Cultuurwetenschappen, Communicatiewetenschappen en Taalwetenschappen.

Wat bieden wij?
Het Meertens Instituut biedt een bescheiden stagevergoeding, werkplek en begeleiding. Scriptiebegeleiding hoort tot de mogelijkheden.

Geïnteresseerd?
Voor meer informatie en aanmelding kun je contact opnemen met Jos Swanenberg via jos.swanenberg@meertens.knaw.nl

Meertens Instituut
Oudezijds Achterburgwal 185
1012 DK Amsterdam