skip to main content

City Sniffers: ontdek het verleden van Amsterdam met je neus

In de maand september kan iedereen die Amsterdam bezoekt, of in onze hoofdstad woont of werkt, de stedelijke ruimte van Amsterdam verkennen op een bijzondere manier: met inzet van alle zintuigen. Tijdens de wandeling City Sniffers, de eerste rondleiding in Amsterdam die (ook) de aandacht legt op geur, gebruikt de wandelaar zijn of haar neus om vergeten erfgoed te ontdekken en onderzoeken. City Sniffers is ontstaan uit een samenwerking tussen wetenschappers die binnen het project Odeuropa onderzoek doen naar historische geuren, het Amsterdam Museum en geurdesigners.

De ‘City Sniffer’ wordt aan de hand van een (gratis) app langs zes haltes door de Amsterdamse binnenstad geleid. Bij elk stoppunt hoort een specifieke geur. Levensecht wordt de geurbeleving door de Rub ’n’ Sniff-kaart, een kraskaart met vijf aroma’s uit het Amsterdamse geurverleden. Aromatische achtergrondverhalen omtrent de plek en geur laten de Sniffers steeds dieper in de geurgeschiedenis van Amsterdam duiken. Daarnaast kan de deelnemer kennis opdoen over het menselijke reukvermogen (en dat van dieren) en de rol die geur speelt in ons dagelijks leven. Bovendien laat de City Sniffers-tour diverse aspecten van klimaatverandering zien aan de hand van de geschiedenis van de stad.

Enthousiast geworden om Amsterdam ens op een andere manier te ontdekken? Lees hieronder meer over hoe je de wandeling kunt doen.

Praktische informatie

De wandeling wordt alleen aangeboden in de maand september 2022. Wandelaars kunnen dagelijks tussen 10 en 17 uur bij de informatiebalie van het Amsterdam Museum een gratis Rub ’n Sniff-kaart ophalen. Iedereen kan op een zelfgekozen moment en op eigen tempo meedoen aan de wandeling. Er zijn geen geurwandelingen onder begeleiding van een gids.

• Het Amsterdam Museum bevindt zich tijdelijk aan Amstel 51, 1018 EJ Amsterdam
• Informatie over de wandeling bij het Amsterdam Museum
• De app is hier te downloaden: citysniffers.odeuropa.eu