skip to main content

Augustus 2022: Zingen we het Wilhelmus (veel) te langzaam?

Nadat twee historici stelden dat het Wilhelmus tegenwoordig te langzaam gezongen wordt, nam NOS contact op met liederenexpert Martine de Bruin van het Meertens Instituut om verhaal te halen. Is de huidige versie van het Wilhelmus te plechtig en traag?

In de zestiende eeuw, toen het Wilhelmus nog niet ons nationale volkslied was maar een strijdlied, werd het inderdaad sneller gespeeld. Ook was de melodie anders. “De reden dat het nu langzamer wordt gezongen, is dat we er een ‘romantisch sausje’ overheen hebben gegooid”, denkt Martine de Bruin. In de Romantiek, de kunststroming die eind achttiende eeuw opkwam, veranderde het strijdlied in een nationale hymne, aldus De Bruin. “In de negentiende eeuw was het Wilhelmus zelfs een danslied.”

In 1877 werd het Wilhelmus opnieuw aangepast, door de Oostenrijkse componist Eduard Kremser, waarna het lied langzamer werd gespeeld. Dit viel in de smaak bij de Nederlanders. Uiteindelijk werd het Wilhelmus in 1932 door de ministerraad samen met koningin Wilhelmina gekozen als het Nederlandse volkslied.

Lees meer bij NOS.

Oudste Nederlandse Wilhelmustekst in het geuzenliedboek uit 1576-1577

Beeld: Göttingen, Niedersächsische Staats- und Universitätsbibliothek