In de media

September 2022: Publieke rouwrituelen rondom overlijden van de Queen

Na het overlijden van Queen Elizabeth II kondigde het Verenigd Koninkrijk een periode van rouw aan die zou duren tot zeven dagen na de uitvaart. Veel Britten stonden tijdens die dagen uren in de rij om de opgebaarde Queen een laatste groet te brengen. Ook liet het publiek massaal bloemen en ander herdenkingsmateriaal achter bij de hekken van verschillende paleizen. Wat betekenen zulke uitingen van publieke rouw?

Deze vraag stelden diverse media aan antropoloog Irene Stengs van het Meertens Instituut. Waarom rouwen we om iemand die we niet persoonlijk kennen? Welke rouwrituelen zien we ontstaan bij het rouwen om Queen Elizabeth?

“Voor het Britse koninklijk huis geldt dat de publieke rouw voor de private rouw komt, dat leerden de leden van de koninklijke familie bij de dood van Diana”, aldus Stengs. De media-aandacht rondom rouwende familieleden van de Queen onderstreept de dankbaarheid van het koningshuis voor het aan hen getoonde medeleven.

“Wat het rouwende publiek betreft: mensen vormen zelf idee├źn over wie de Queen was als persoon. Ze willen daarom graag een specifieke verwijzing naar haar als persoon neerleggen bij het monument. Een tv-optreden van de koningin met Paddington heeft bijvoorbeeld geresulteerd in een overvloed aan Paddington-beertjes en boterhammen met marmelade. Dit is een voorbeeld van een rouwritueel.”

Meer weten?
– Publieke rouw gaat voor persoonlijke rouw, ziet NRC.
– Kijk op NPO 2 naar het wetenschapsprogramma Atlas, waarin Irene Stengs meer vertelt over de vraag waarom je rouwt om iemand die je niet kent.
– Luister naar NPO Radio 5 voor het verhaal achter de knuffels en boterhammen voor de Queen.

Beeld: Flickr.com, Maureen Barlin – Messages (CC BY-NC-ND 2.0)