29 september 2022

Sophie Elpers benoemd als bijzonder hoogleraar Immaterieel erfgoed en etnologie aan de Universiteit Antwerpen

Op 1 september 2022 is Sophie Elpers benoemd als bijzonder hoogleraar Immaterieel erfgoed en etnologie aan de Faculteit Ontwerpwetenschappen van de Universiteit Antwerpen.

Ze versterkt het team van het masterprogramma Erfgoedstudies met haar hoge inhoudelijke expertise met betrekking tot Europese etnologie, en ook haar praktische werkervaring op het vlak van immaterieel erfgoed, met bijzondere aandacht voor musea, voor UNESCO en voor duurzame ontwikkeling. Binnen dit masterprogramma gaat Elpers een afstudeerrichting vormgeven en onderzoekslijnen uitzetten en aansturen.

Sophie Elpers is sinds 2007 ook verbonden aan het Meertens Instituut, van waaruit zij tussen november 2021 en juni 2022 vervangend hoofd van de afdeling “Kulturanthropologie/Volkskunde” en professor aan de universiteit van Bonn was. Haar praktische werkervaring in het erfgoedveld deed zij op als onderzoeker bij het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland, waaraan ze sinds 2016 verbonden was totdat ze in september 2022 benoemd werd tot bijzonder hoogleraar.