29 september 2022

Tentoonstelling ‘Ruud de Wild, songbook. Reis langs de mooiste Nederlandse liedboeken’ van start

Op 1 oktober 2022 opent de tentoonstelling ‘Ruud de Wild, songbook. Reis langs de mooiste Nederlandse liedboeken’ bij het Huis van het boek in Den Haag. Radiomaker en kunstenaar Ruud de Wild neemt de bezoeker mee langs de mooiste Nederlandse liederen en liedboeken. De tentoonstelling is mede tot stand gekomen door het Meertens Instituut.

De Wild werd bij het samenstellen van de tentoonstelling en de bijbehorende publicatie Songbook van Ruud de Wild. Reis door de geschiedenis van het Nederlandse lied geholpen door twee liedexperts, Martine de Bruin van het Meertens Instituut en Garrelt Verhoeven van de Universitaire Bibliotheken Leiden. Zij namen De Wild mee langs handschriften, liedboeken, bundeltjes en liedbladen in verschillende collecties.

Van het 14de-eeuwse ‘Hadewijch’-handschrift uit Gent tot ‘Zij gelooft in mij’ van Hazes: de tentoonstelling is een muzikale reis langs thema’s als kinderliedjes, liefdesliedjes, strijdliederen en het levenslied. Door zijn persoonlijke keuze uit de Nederlandse liedgeschiedenis laat Ruud de Wild zien hoe rijk die geschiedenis is en hoeveel liedjes in verschillende vormen bewaard zijn gebleven. Zijn bekende stem is te horen in de audiotour waarin hij praat met artiesten als Roxeanne Hazes, Guus Meeuwis, Corry Konings en Typhoon.

De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door vele bruikleengevers, zoals het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis, de Koninklijke Bibliotheek, de Nationale Bibliotheek, het Meertens Instituut, UB Amsterdam, UB Gent, het Zwanenbroedershuis en particulieren. Bij de tentoonstelling verscheen de publicatie Songbook van Ruud de Wild. Reis door de geschiedenis van het Nederlandse lied, Martine Bruin, Garrelt Verhoeven en Ruud de Wild, uitgegeven door Walburg pers.

De tentoonstelling is na meer dan twee jaar uitstel door corona te zien van 1 oktober 2022 t/m 5 maart 2023. Kijk hier voor meer informatie.

Meer informatie over de publicatie Songbook van Ruud de Wild. Reis door de geschiedenis van het Nederlandse lied is hier te vinden.

Beeld: Monique Kooijmans