In de media

September 2022: Eerste deel dagboek J.J. Voskuil verschenen

J.J. (Han) Voskuil, beroemd geworden met de zevendelige romanserie Het bureau, gebaseerd op Voskuils dertigjarige ambtelijke loopbaan bij het Meertens Instituut, overleed op 1 mei 2008. Veertien jaar na zijn dood brengt uitgeverij Van Oorschot zijn dagboeken uit.

Net als Het bureau zal de dagboekreeks uit zeven delen bestaan. De auteur schreef sinds zijn dertiende meer dan 160 schriften vol. Deel 1, Bijna een man, beslaat de periode 1939-1955, van zijn jeugd via zijn studie aan de universiteit tot zijn baan als leraar in Groningen. In dit deel doet het Meertens Instituut nog niet zijn intrede: pas in 1957 ging Voskuil bij het Meertens Instituut voor volkskunde aan de slag, in Het bureau het A.P. Beerta-Instituut geheten. Deel 1 van Het bureau, Meneer Beerta, vangt aan in dat jaar.

Lees verder in Het Parool.