skip to main content

Oktober 2022: Dertig jaar na de Bijlmervliegramp

Herdenken slijt met het verstrijken van de tijd, maar de belangstelling voor de Bijlmervliegramp van 4 oktober 1992 lijkt dertig jaar na dato groter dan ooit. Hoe komt dat?

De roep om gerechtigheid is volgens onderzoeker van herdenkingsrituelen Irene Stengs van het Meertens Instituut en de Vrije Universiteit een van de aanjagers van de huidige opleving van de belangstelling voor de vliegramp.

“Ondanks alle onderzoeken en zelfs een parlementaire enquête zijn er nog veel vragen onbeantwoord gebleven over de afwikkeling en de nazorg. Dat zorgt bij bewoners nog steeds voor frustratie. Zolang er door de politiek geen volledige openheid van zaken wordt gegeven, blijven die sluimerende emoties aanwezig.”

Ook bestaat bij bewoners het gevoel dat ze in de steek gelaten zijn. Dit wordt volgens Stengs versterkt door het karakter van de jaarlijkse herdenking op de rampplek.

“Het is een mooie herdenking bij de boom die alles zag, maar het is ook vooral een herdenking van Zuidoost, met een heel klein beetje Amsterdam. Daarbuiten leeft het in andere jaren niet of nauwelijks. Terwijl we het hier toch hebben over een nationale ramp, de grootste vliegramp op Nederlandse bodem. Het Amsterdam Museum heeft momenteel een tentoonstelling over de Bijlmervliegramp, maar dat is ook voor het eerst.”

Lees verder in het Parool.

Beeld: Flickr.com, Bijlmer (CC BY-NC-ND 2.0)