In de media

Oktober 2022: Van watergeest tot killerclown: waarom de mens graag griezelt

Van verhalen over weerwolven rond het kampvuur tot hysterische Halloween-spooktochten: sinds mensenheugenis wordt er op z’n tijd flink gegriezeld. Waarom doen we dat en wat hebben we eraan?

Het vertellen van verhalen kun je volgens Theo Meder een oerdrift noemen. Meder werkt bij het Meertens instituut en is hoogleraar volksverhaal en vertelcultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen. De verhalen werden onder andere verteld om andere mensen te waarschuwen: “Dat oude wijf moet je niet vertrouwen.”

Het waarschuwende karakter kon ook symbolisch zijn, legt Meder uit. Verhalen over spoken buiten het dorp werden verteld om mensen binnen te houden ’s nachts. “Je moet je voorstellen: het was nog ontzettend donker, in die tijden.” Daarnaast zijn griezelverhalen ook geliefd om de adrenalinestoot die ze geven.

Lees verder in Trouw.

Beeld: Stadsarchief Amsterdam / Martin Alberts