In de media

Oktober 2022: Een Google Translate voor dierentaal komt eraan

Een artikel in de Volkskrant over een mogelijke Google Translate voor dierentaal heeft geleid tot een uitgebreide podcast aflevering van Ondertussen in de kosmos, de wetenschapspodcast van de Volkskrant. Leonie Cornips (onderzoeker bij NL-Lab) is te gast en wijdt uit over haar onderzoek naar koeientaal.

In de podcast wordt gesproken over het belang van dierentaal. Met zicht op de klimaatcrisis en de rol van de biodiversiteit daarin, hebben mensen baat bij wat dieren willen en het begrijpen van dieren. Leonie Cornips is expert in koeientaal en legt uit hoe ze koeientaal onderzoekt. Door lang veldwerk en het leren kennen van de koe en haar omgeving, heeft ze de vertaling van enkele geluiden gevonden. Twee van deze geluiden zijn te beluisteren (inclusief vertaling) in de podcast.

Een Google Translate voor dierentaal zou misschien niet alleen kunnen toelichten wat dieren aan ons vertellen, maar zou ons ook kunnen laten reageren. Waar we nog niet bij stilstaan, is dat dit al gebeurt. Op Schiphol worden vogels weggejaagd bij de vliegtuigmotoren door andere vogelgeluiden te laten horen. Op deze manier maken we al gebruik van een soort Google Translate.

Luister het hele interview bij Ondertussen in de kosmos.

Beeld: Wikimedia (CC BY-SA 4.0)