In de media

Oktober 2022: Genderneutrale sjwa

De discussie over genderneutrale taal woedt niet alleen in Nederland, ook in andere Europese landen is deze kwestie veelbesproken. Zo wil de nieuwe Italiaanse premier Giorgia Meloni niet aangesproken worden met ‘la presidente’ maar als ‘il presidente’, de mannelijke benaming. Een oplossing? De sjwa, oftewel, stomme ‘e’.

Marc van Oostendorp schreef een blog over genderneutrale taal in Italië. Anders dan in het Nederlands, wordt geslacht uitgedrukt op veel meer verschillende manieren en dus leeft de vraag hoe je dan naar iemand verwijst die non-binair is, of van wie je het gender niet weet. Een oplossing kan het gebruik van de sjwa zijn (ə), in plaats van de mannelijke ‘-o’ of vrouwelijke ‘-a’.

Lees verder over de ontwikkeling van genderneutrale taal.

Beeld: Flickr.com (CC BY-NC-ND 2.0)