In de media

November 2022: Therapietaal bij jongeren

Woorden als “gaslighting”, “toxic” en “coping mechanism” worden steeds vaker gespot in het taalgebruik van jongeren. Waar komt dit gebruik van therapietaal opeens vandaan?

Theorpietaal is een verzamelnaam voor termen uit psychologisch onderzoek en zelfhulpboeken. Taalkundige Marc van Oostendorp benoemt dat de opkomst van therapietaal al sinds de jaren 70 aan de gang is. Steeds meer mensen kregen voor het eerst psychische hulp en gebruikelijke termen werden overgenomen in het dagelijks taalgebruik. Op dit moment zien we dat veel van die termen verengelst worden, vooral door jongeren. Een mogelijke verklaring is het verlies aan waarde van andere woorden voor emoties. ‘Na de twintigste keer zeggen dat iets vervelend is, verliest dat toch wat aan gewicht. Het is logisch dat er woorden komen die gevoelens sterker uitdrukken.’

Lees verder.

Beeld: Flickr.com (CC BY 2.0)