Uitgelicht

Hoe internationaal is de voornamenkeuze in Nederland?

Steeds meer populaire voornamen zijn namen die het internationaal ook goed doen. Welke landen hebben hierin het voortouw genomen en wat maakt dat een naam internationale bekendheid verwerft?

Door Gerrit Bloothooft, gastonderzoeker bij het Meertens Instituut

Op de Naamkundedag, die op 21 oktober aan het Meertens Instituut plaatsvond, besprak Gerrit Bloothooft de invloed van internationale voornamen in Nederland. Dat zijn altijd modenamen: namen die eerder niet of zelden werden gegeven, maar geleidelijk aan populariteit winnen en na een tijdje maximaal populair te zijn geweest weer uit de belangstelling verdwijnen. Een goed voorbeeld is de Skandinavische naam Ingrid, die doorbrak in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw, maar nu niet meer gegeven worden. Aan de wieg van zo’n mode naam kunnen één of meerdere ouders staan die een buitenlandse naam vaak via (sociale) media opgepikken.

In Nederland gaat de verspreiding dan van mond-tot-mond, ouders horen de naam in hun omgeving en nemen hem over. Maar dat stopt wanneer de naam al een aantal jaren populair is en dan gaat behoren tot de namen van de generatie van de ouders zelf. Er zijn populaire modenamen die Nederlands zijn zoals Luuk, Marjolein, Fleur, Merel, en zelfs Anouk, maar veel zijn internationaal (meest Engels) zoals Robin, Roy, Wesley, Kevin en Jeffrey voor jongens en Jessica, Chantal, Wendy, Britt en Cindy voor meisjes. Internationaal  kan een naam in een enkel gebied populair worden, zoals Ingrid in Skandinavië, en als die kinderen volwassen zijn – en gedragen worden door bekende persoonlijkheden, zoals Ingrid Bergman – kan de naam in andere landen worden overgenomen. De oude naam Emma werd in het Verenigd Koningrijk in de jaren negentig populair en was dat twintig jaar later in heel West-Europa. Thomas deed het al lang heel goed in Amerika, vooral in de vijftiger jaren, en werd na 1970 omarmd door West-Europa. Frankrijk nam rond 2000 het voortouw met Lucas en die is nu breed een topnaam. Maar voor de huidige topnaam Noah is geen land de voortrekker geweest, die werd na 2010 overal gelijktijdig populair.

De grote vraag blijft waarom bepaalde namen het internationaal maken. Het zijn wel meestal voornamen die in veel talen goed uitspreekbaar zijn. In Nederland krijgt nu minstens 25% van de kinderen zo’n internationale naam. Maar populaire namen zoals Tess en Daan zul je daarentegen over de grens zelden tegenkomen, ze drukken Nederlandse identiteit uit.

Populariteitsgrafiek van de voornaam Thomas