In de media

November 2022: Het Roodkapje-syndroom

Hoe gaat Nederland om met de terugkeer van de wolf? Sommige mensen spreken van een “Roodkapje-sydroom” naar aanleiding van de angst en onrust die de wolf teweeg brengt. Theo Meder is hoogleraar Volksverhaal en Vertelcultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen en bespreekt hoe de wolf wordt neergezet in sprookjes.

Roodkapje is het beste voorbeeld om aan te tonen dat de wolf vaak wild en bloeddorstig voorkomt in sprookjes. Op deze manier worden mensen bang gemaakt voor de wolf als oefening voor het echte leven. “Sprookjes laten zien wat voor nare dingen je allemaal kan tegenkomen in het leven en hoe je die eventueel kan ontwijken.” Daarbij waren sprookjes vroeger veel wreder en bloederiger dan nu. “Het verzachten van sprookjes is een trend die voor veel misschien wel voor alle volksverhalen geldt,” stelt Theo Meder.

Of er daadwerkelijk sprake is van een Roodkapje-sydroom, daar bestaat nog twijfel over. Lees het hele artikel op Pointer.

Beeld: Flickr.com (CC BY-SA 2.0)