In de media

December 2022: In gesprek met de koe

Taalkundige Leonie Cornips ziet verregaande vormen van verbale en non-verbale communicatie tussen koeien onderling en de dieren en hun verzorgers. ‘Melkkoeien moeten een beroep doen op de boer’, zegt ze. ‘Dat gaat gepaard met een hele reeks geluiden en gedragingen.’

Leonie Cornips doet onderzoek naar koeientaal waarbij ze langdurig koeien observeert en is tot de conclusie gekomen dat een koe andere koeien en mensen begroet. ‘Onderzoek naar diersignalen kan ervoor zorgen dat boeren anders met hun vee kunnen samenwerken. Je kunt signalen herkennen en ze zelf afgeven. Als een koe aangeeft dat ze iets nodig heeft of dat het haar ergens aan ontbreekt, kan de veehouder daarop reageren. Ook de afwezigheid van geluiden in de stal kan een veehouder aan het denken zetten, want wij zien dat tevreden koeien een zacht neuriënd geluid maken,’ zegt Cornips.

Voor de komende tijd is haar onderzoek naar koeientaal ook nog niet ten einde. Ze wil onder andere uitzoeken in hoeverre koeien dezelfde geluiden naar elkaar maken als naar de boer.

Lees meer over onderzoek naar koeientaal en de bevindingen via Nieuwe Oogst en het AD.

Beeld: Flickr.com (CC BY-NC-ND 2.0)