In de media

December 2022: Onderzoek naar dierentaal

Over taal gesproken, de podcast van Onze Taal (instituut voor de Nederlandse taal) bespreekt samen met Leonie Cornips en Marjo van Koppen dierentaal. Onderzoek naar dierentaal is nodig om te laten zien dat we dieren niet zomaar kunnen gebruiken, het zijn ook handelende wezens. Hiervoor zijn nieuwe relaties met dieren nodig, en taal draagt hieraan bij.

Leonie Cornips wilde vroeger dierenarts worden, via een omweg in de taalkunde is ze toch terecht gekomen bij de dieren, maar dan met dierentaal. In de podcast van Onze Taal bespreekt Leonie Cornips de geschiedenis van onderzoek naar dierentaal en hoe een nieuwe blik naar dieren het veld nu domineert.

Naar aanleiding van Zweeds onderzoek naar katten intonatie, heeft Leonie Cornips met Marjo van Koppen kattentaal opgepakt als onderzoeksonderwerp. Zij zien overeenkomsten tussen kat en mens in de manier waarop de aandacht getrokken wordt. Dit onderzoek is nog volop aan de gang, net als onderzoek naar varkenstaal.

Wil je meer horen over dit interessante onderzoek? Luister de podcastaflevering terug via Onze Taal.

Beeld: Flickr.com (CC BY-SA 2.0)