In de media

Januari 2023: Minder Friese voornamen

Vroeger kreeg minstens de helft van de kinderen in Fryslân een Friese naam, nu is dat minder dan een kwart. Dat zegt namendeskundige Gerrit Bloothooft.

Voornamen zijn een persoonlijke uiting van wat ouders belangrijk vinden, zegt hij. Daarmee ook een soort visitekaartje voor de taal en cultuur. “Friezen hechten zich aan hun eigen taal en cultuur”, zegt Bloothooft. “Dat kun je uitdrukken in de namen van je kinderen, je wilt dat die naam daarbinnen past. En je ziet dat Friezen nog steeds voor Friese namen kiezen, maar dat wordt wel minder.” Waar vroeger kinderen vaak vernoemd werden naar ouders of grootouders, laten sommige ouders die relatie los en kiezen ze voor andere namen.

Lees het artikel via Omrop Fryslân.

Lees ook over verdwijnende Groninger voornamen.

Beeld: Flickr.com (CC BY-NC 2.0)