In de media

Januari 2023: Verdwijnt het dialect?

In 360 seconden bespreekt het AD de vraag: Verdwijnen de dialecten? Kinderen klinken steeds minder zoals hun ouders, maar een Limburger heeft nog wel een zachte g. Hoe komt dit?

Veel mensen denken dat dialecten zijn ontstaan uit het Standaardnederlands, maar het is andersom. Begin 19e eeuw ontstond de standaardtaal uit de verschillende dialecten, omdat het handig is dat iedereen elkaar kan verstaan. Leonie Cornips is taalkundige en benoemt verschillende factoren die van invloed zijn op de huidige trend naar het Standaardnederlands toe. Ten eerste heeft dat te maken met de machtsdynamiek, invloedrijke mensen spreken Nederlands. Daarnaast krijgen kinderen in het onderwijs les in het Nederlands en is Nederlands handig voor de eigen mobiliteit. Een Brabander wil zichzelf verstaanbaar kunnen maken tijdens een dagje uit in Amsterdam bijvoorbeeld. Leonie Cornips verwacht echter niet dat het dialect zal verdwijnen, daarmee draag je immers je identiteit uit.

Stef Grondelaers is expert op het gebied van accenten. Een dialect heeft zijn eigen woorden en grammatica, maar een accent is eigenlijk de standaardtaal met een andere uitspraak. Hierdoor kan een accent algemeen gebruikt worden, maar door het accent kun je wel je identiteit uitdrukken en kunnen mensen horen waar je vandaan komt.

Kijk de 360 seconden terug via het AD.

Beeld: Flickr.com (CC BY-SA 2.0)