In de media

Januari 2023: Waarom hangt de verjaardagskalender op de wc?

Je kent het wel: de verjaardagskalender op het toilet. In veel Nederlandse huizen is dat de plek waar je de kalender kan vinden. Maar waarom hangt de verjaardagskalender op het toilet en niet in de keuken?

Irene Stengs, etnologisch onderzoeker bij het Meertens Instituut, weet alles van Nederlandse cultuur. In de Nederlandse cultuur zijn verjaardagen heel erg belangrijk, dat is niet overal ter wereld zo. In katholieke landen wordt er meer belang gehecht aan de naamdag bijvoorbeeld. In BelgiĆ«, Duitsland en Zwitserland vinden we wel weer verjaardagskalenders, maar deze hangen niet op het toilet. Stengs geeft aan dat het toilet de meest praktische plek is om een kalender te hangen: “Je hebt nooit meer een excuus om de verjaardag te vergeten.”

Wil je meer weten over deze Nederlandse traditie rondom verjaardagen (inclusief het fenomeen ‘de kringverjaardag’) luister dan de postcastaflevering terug van PodcastNL.

Beeld: Flickr.com (CC BY-NC-ND 2.0)