In de media

Februari 2023: “In bedevaartplaatsen kom je het hele leven tegen.”

Peter Jan Margry was als historicus verbonden aan het Meertens Instituut. Hier was hij leider van een van de grootste en langstlopende projecten van het Meertens: het in kaart brengen van de bedevaartcultuur in Nederland. Ook na zijn pension is Margry gefascineerd door de bedevaart. Waar komt deze fascinatie vandaan?

Een bedevaart wordt gedefiniĆ«erd door een cultus die mensen van elders aantrekt, het bovennatuurlijke karakter is dus niet het belangrijkste aan een bedevaart. Margry bracht in kaart welke bedevaartplaatsen Nederland kent, en het onderzoek leverde ook veel op over verdwenen bedevaarten. Het onderzoek resulteerde in vier boeken en een database die mede wordt beheerd door het Karholiek Documentatie Centrum (KDC). Volgens Margry komt zijn fascinatie met bedevaarten door de diepe emoties die eraan verbonden zijn: “Bedevaartplaatsen staan eigenlijk een beetje buiten de dagdaglijkse wereld. […] Het zijn betekenisvolle plaatsen en dat wordt vaak nog versterkt door de rituelen en omdat het vaak bijzondere plekken zijn.”

Lees het hele interview met Peter Jan Margry in het Katholiek Nieuwsblad (betaald).

Beeld: Heilig Bloedviering met processie op 3 juni 2007. Foto door Dick en Bea Hoeks-De Laat.