In de media

Februari 2023: Hoe een mediarel in verband staat met religie

Pim Lammers, schrijver van het kinderboekenweekgedicht 2023, heeft zich teruggetrokken na doodsbedreigingen, ontketend door christelijke actiegroep Civitas Christiana. Waar komt deze aggressiviteit vandaan en wat heeft het te maken met religie? Religiewetenschapper Ernst van den Hemel (Meertens Instituut) legt het uit bij NPO Radio 1.

De mediarel tegen Pim Lammers komt vanuit Civitas Christiana, een groep met extremistische idee├źn die het liefst de samenleving terug wil brengen naar de tijd van het Heilige Roomse Rijk. Hoewel deze groep onbekend is van naam, zijn haar daden dat zeker niet. De mediarel die ze ontketende zou het tradionele christelijke gevoel moeten aanwakkeren. Ernst van den Hemel bespreekt het belang van het uitlichten van de geschiedenis en de achterliggende ambities van Civitas Christiana.

Beeld: Flickr.com (CC BY-NC-ND 2.0)