In de media

Februari 2023: Beoordeeld worden op je accent

Een randstedelijk accent is gewenst en je kunt beter niet boers klinken, wat voor invloed speelt ons accent op hoe we beoordeeld worden? Stef Grondelaers is taalwetenschapper en onderzoeker taalvariatie bij het Meertens Instituut en bespreekt de verschillende attitudes ten opzichte van accenten.

Veel van de meningen over accenten zijn ambigu, het randstedelijk accent mag dan prestigieus klinken, mensen vinden het accent ook kil, afstandelijk en arrogant overkomen. Een Limburgs accent krijgt vaak de beoordeling traag en dom, maar mensen met een Limburgs accent worden ook als gezellig gezien, en als bourgondische levensgenieters.

Luister naar hoe andere accenten beoordeeld worden en welke accenten het mooist en lelijks gevonden worden in Nederland via NPO Radio 1. In Engeland wordt het Birminghams al 40 jaar beoordeeld als het lelijkste accent!

Beeld: Flickr.com (CC BY-NC-ND 2.0)