In de media

Februari 2023: Carnavalskleding: bloot, bloter, blootst!

Waarom zijn carnavalsoutfits voor vrouwen vaak zo bloot en sexy? “Carnaval staat in het teken van omkeringen: iets doen wat normaal niet kan. Het is een tijd waarin de gewone regels even niet gelden en waardoor er dus allemaal dingen gebeuren als hossen op straat, veel drinken en uit de bocht springen. Daar hoort dit genre van kleding bij,” zegt Irene Stengs, antropoloog bij het Meertens Instituut.

De korte rokjes komen eigenlijk van de majorettes, meisjes die dansen en twirlen. Zij droegen al korte rokjes. Maar de uitbundigheid is niet te reduceren tot dit soort specifieke outfits voor vrouwen, het is onderdeel van de feestcultuur, zegt Stengs.

Lees meer in Linda over de sexy verkleedtrend tijdens carnaval.

Beeld: Flickr.com (CC BY-NC 2.0)