In de media

Februari 2023: Ey swa, waar komt straattaal vandaan?

Wat is straattaal en waar komt het vandaan? Khalid Mourigh is taalonderzoeker en straattaalonderzoeker, hij legt het uit!

Beeld: Het Leids Kwartiertje

Straattaal is een vorm van het Nederlands die vanaf halverwege de jaren 90 opkwam, het wordt gesproken door jongeren en is beïnvloed door een mix van andere talen, legt Khalid Mourigh uit, taalkundige bij het Meertens Instituut en straattaalonderzoeker. Straattaal onstond in de grote steden door contact met andere talen en kent veel invloeden uit het Sranan Tongo en Berbers. Nu is straattaal verspreid over heel Nederland, ‘een kwestie van prestige,’ zegt Mourigh, ‘straattaal is stoer.’ Straattaal is zo interessant volgens Mourigh door de creativiteit waarmee jongeren omgaan met taal. Het is een taal die naast het Nederlands bestaat, maar jongeren moeten wel weten wanneer ze moeten schakelen!

Luister het hele fragment via NPO Radio 1.