In de media

Februari 2023: Provinciecultuur afwezig in Zuid-Holland

Uit een onderzoek van Omroep West, Kieskompas en de NOS blijkt dat weinig Zuid-Hollanders zich verbonden voelen met de provincie. Volgens Peter Jan Margry, historicus bij het Meertens Instituut, komt dit voort uit de geschiedenis.

Noord- en Zuid-Holland zijn pas sinds 1840 afzonderlijke provincies. Daarvoor waren ze samen het gewest Holland, het machtigste en rijkste gewest van Nederland. ‘Holland’ heeft een rijke culturele geschiedenis, maar Zuid-Holland niet specifiek. Mensen voelen zich eerder met de stad verbonden: ‘We denken hier weinig vanuit het collectief in de hele provincie, maar des te meer vanuit de stad bijvoorbeeld. De verbinding die we hier met elkaar hebben komt door het feit dat we wonen in steden of streken met een rijke historie. Dat is waar we trots op zijn en waarom we in de steden ons meer verbonden voelen. Dat is dan ook het verschil met bijvoorbeeld Zeeuwen, Limburgers of Friezen die veel meer vanuit de provincie denken.’

Lees het hele artikel bij Omroep West.

Beeld: Flickr.com (CC BY 2.0)