In de media

Maart 2023: Debat over tussentaal in de media in Vlaanderen

In Vlaanderen wordt bij de openbare omroepen standaardtaal gesproken, dit is de norm. De media gaf aan toleranter te willen zijn tegenover het gebruik van ‘tussentaal’, maar dit resulteerde in een discussie. Stef Grondelaers bespreekt dit debat bij Radio 1.

De definitie van tussentaal in Vlaanderen is zeer moeilijk, een kenmerk van tussentaal is het gebruik van ‘ke’ (boekske) om een verkleinwoord te maken. Het is informeler dan standaardtaal, maar wordt niet zo lokaal gebruikt als dialect. De laatste jaren krijgt tussentaal meer aanzien en een ‘cool’ prestige. Dankzij tussentaal klinkt iemand intrinsiek Vlaams, maar de meningen over het gebruik van tussentaal in de media verschillen. “Het probleem is dat je in BelgiĆ« geen realistische norm voor gesproken Nederlands hebt,” verklaart Stef Grondelaers.

Beluister het hele fragment over de discussie met betrekking tot tussentaal.

Beeld: Emma Bastiaansen