In de media

Maart 2023: Het slechte imago van de wolf

Vlak voor de verkiezingen was het een veelbesproken onderwerp: de wolf in Nederland. Maar het was ook een gevoelig onderwerp waar mensen niet teveel over kwijt wilden. Waar komt dit slechte imago van de wolf vandaan? Theo Meder, bijzonder hoogleraar volksverhalen en vertelcultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen, legt het uit.

Het enige verhaal waarin de wolf een positieve rol heeft, is het verhaal van de stichting van Rome waar een wolvin de broers Romulus en Remus in leven houdt. Daarbuiten is de wolf een lustmoordenaar, een bloeddorstig beest. Dit is gebaseerd op de werkelijkheid. Een wolf doodt niet één schaap, maar vermoordt de hele kudde. De angst voor de wolf is dus deels correct, maar wordt ook gevoed door sprookjes. Dit noemt Theo het Roodkapjesyndroom.

Meer weten over hoe sprookjes de angst voor de wolf beïnvloedt? Beluister het interview met Theo Meder van Omroep Flevoland.

Beeld: Flickr.com (CC0 1.0)