In de media

Maart 2023: Het ‘bloedige bruidje’ van Welberg

In 1937 trok Welberg plots vele toeristen. Janske Gorissen vertoonde stigmata, de wonden die Jezus aan het kruis opliep. Welberg veranderde in een bedevaartsoord, tot het Vaticaan ingreep. Waarom? Peter Jan MargyĀ legt het uit.

Margry is historicus bij het Meertens Instituut en kreeg voor zijn boek ‘Vurige liefde’ als enige toegang tot de kerkelijke archieven van bisdom Breda. Janske kreeg veel bewonderaars door haar stigmata en dit werd gebruikt door de pastoor om Welberg groot te maken. De pastoor liet Janske weten wat anderen met stigmata meemaakten, en plots werd Janske ook bezocht door Maria, Jezus en de duivel. Welberg veranderde hierdoor in een bedevaartsoord, totdat een getuige de illusie in duigen liet vallen. “Mensen blijven er altijd in geloven,” vertelt Margry, maar nu was er bewijs dat de stigmata niet echt waren. Het Vaticaan greep in en Welberg verdween van de katholieke kaart.

Benieuwd naar het hele verhaal van Welberg en welke zaken Peter Jan Margry heeft ontdekt in zijn onderzoek? Luister het gesprek met Peter Jan op NPO Radio 1.

Beeld: Peter Jan Margry