skip to main content

Maart 2023: Vragen beantwoord over de Ramadan

Donderdagochtend 23 maart ging de Ramadan van start, de heilige maand voor moslims. Wat houdt het precies in, moeten alle moslims meedoen? Religiewetenschapper Sakina Loukili beantwoordde vragen over de ramadan bij EenVandaag.

“De ramadan is verplicht vanuit de islam. Sterker nog, het vasten binnen deze maand valt onder een van de vijf zuilen van de islam en is daarom heel belangrijk, vanuit zowel verplichting als beloning”, legt Sakina uit. Het vasten is bedoeld om eigenschappen als zelfbeheersing, discipline en uithoudingsvermogen te ontwikkelen. Iedereen geeft hier zijn eigen invulling aan. Dit is afhankelijk van context zoals land, islamitische stroming en persoonlijke voorkeuren.

Niet iedereen is verplicht om mee te doen met de ramadan. Enkele groepen zijn vrijgesteld waaronder kinderen, ouderen, zieken, zwangere vrouwen en menstrueerende vrouwen. “De gedachte daarachter is dat de gezondheid en het welzijn altijd prioriteit moet krijgen. Het vasten is dus alleen een verplichting voor de mensen die daartoe in staat zijn, zowel fysiek als mentaal,” verduidelijkt Sakina.

De ramadan draait niet enkel om vasten, het is een periode van bezinning en zelfreflectie. Het is een maand waarin meer aandacht is voor saamhorigheid, liefdadigheid en verdraagzaamheid.

Lees meer over de ramadan bij EenVandaag.

Beeld: Flickr.com (CC BY-NC-ND 2.0)