skip to main content

Maart 2023: Waarom zou je een taal gaan studeren die je al beheerst?

Op de middelbare school is Nederlands een verplicht eindexamenvak, het is immers belangrijk om nog vaardiger te worden in de standaardtaal. Dit komt van pas bij bijvoorbeeld sollicitaties en je vervolgopleiding. Veel scholieren vinden Nederlands echter een saai vak, en gaan het al helemaal niet studeren. Kristel Doreleijers legt in haar blog voor NEMO kennislink uit waarom Nederlands wél het studeren waard is!

Dankzij de studie Nederlands heeft Kristel beseft dat taal varieert en verandert, en dat taalvariatie niet willekeurig is. Daarnaast leer je bij Nederlands hoe een taal effect heeft op de wereld om je heen, hoe taal eigenlijk in je hoofd komt en welke vragen daarover gesteld kunnen worden, en leer je onderzoeken! Nederlands studeren is veelzijdiger dan wat je op de middelbare school geleerd krijgt. “Neerlandici hebben een uniek profiel. Als iedereen Nederlands spréékt, wil dat immers nog niet zeggen dat iedereen ook alles over het Nederlands wéét,” aldus Kristel Doreleijers.

Lees hier het volledige blog.

Beeld: pikisuperstar op Freepik