skip to main content

April 2023: Kaas=NL? in Trouw

In april 2023 verschijnt het boek Kaas=NL?, een initiatief van onderzoeksgroep NL-Lab. In Trouw verscheen al een eerste recensie en een voorpublicatie van een van de hoofdstukken uit het boek.

Kaas is onlosmakelijk met Nederland en de Nederlandse identiteit verbonden. Maar hoe maakt kaas Nederland? Dat vroegen de samenstellers van het boek Kaas=NL? zich af.

Al in de Romeinse tijd voedden onze voorouders zich met caseus, iets wat meer weg had van kwark. In de zeventiende eeuw groeide de Nederlandse kaasmarkt enorm, de grootste kaasmarkt was die van Gouda en produceerde wel drie miljoen kilo kaas per jaar! Kaasmaken was eeuwenlang een vrouwenberoep, oudere vrouwen waren het geschikst, maar tegenwoordig wordt met jonge, aantrekkelijke vrouwen geadverteerd: ‘de ideale vrouw is als de verrukkelijkste kaas’.

Naast de kaasmarkt, komen natuurlijk ook de koeien aan bod in dit boek. Wat kunnen we afleiden uit hun geluiden? Hoe ervaren melkkoeien de Nederlandse kaasindustrie? Alhoewel de koeien vaak niet eens uit Nederland komen, maakt dat voor de betekenis van kaas voor Nederland geen verschil.

Nog veel meer invalshoeken van kaas zijn te lezen in het boek Kaas=NL?, vanaf 12 april verwacht in de boekhandels. Lees de recensie van Trouw.

Benieuwd naar hoe extreemrechts kaas gebruikt heeft als symbool? Lees hier als voorproefje, eveneens in Trouw. het hoofdstuk van Ernst van den Hemel.