skip to main content

April 2023: 1 aprilgrappen gaan met de tijd mee

Door de veelheid aan informatie op sociale media is het steeds lastiger een goedbedoelde grap te onderscheiden van nepnieuws. Zweedse media stopten zes jaar geleden al met 1 aprilgrappen, en ook de Nederlandse media is er steeds voorzichter mee.

Irene Stengs, hoogleraar antropologie aan de Vrije Universiteit en het Meertens Instituut, snapt de voorzichtigheid rond 1 aprilgrappen. “De wereld is zo gemediatiseerd dat een versnelling en uitvergroting op de loer liggen bij elke grap. Daarmee kun je zeggen dat het hoogtepunt van de 1 aprilgrappen zoals we ze in de jaren 70 en 80 hadden in de landelijke kranten, passé is. Feitelijk zie je dus hoe zo’n traditie meebeweegt met grotere maatschappelijke kwesties.”

Daarnaast zijn ook de opvattingen over wat je mensen voor een grap mag aandoen, enorm veranderd, zegt Stengs. “Wie mag de grap maken? Wie mag erom lachen? Grappen waarin mensen totaal voor gek worden gezet of worden vernederd, zijn ingewikkeld geworden. Daar is de samenleving door de jaren namelijk wel anders over gaan denken.”

Lees meer over 1 aprilgrappen en een voorbeeld van een klassieker in Nederland in het Algemeen Dagblad.

Beeld: Flickr.com (CC BY-NC-ND 2.0)